top of page

"GLO'ART is het snoepje dat het leven mooi maakt."


Verscholen in de bossen van Neerharen

Verscholen in de bossen van het Belgische Neerharen ligt een park waarvan het bestaan verklappen bijna zonde zou zijn, want wat is het prachtig; zo prachtig dat je het ’t liefst voor jezelf zou willen houden en onaangetast door anderen het je eigen plek zou willen maken. Het is niet zomaar een park, maar een kunstwerk an sich met daarin grote waterpartijen, aangelegde bospaden en zorgvuldig geplaatste kunstgalerijen. Daarnaast een aantal van maar liefst 1.500 kunstwerken gemaakt door veelbelovende jonge kunstenaars uit de hele wereld, van fotografen tot beeldhouwers en van schilders tot de makers van heuse kunstinstallaties. Deze parel, die opgezet is door een rasechte Maastrichtenaar die woonachtig is in Neerharen, heet “GLO'ART” (Global Art Center).


Een preview van Glo’Art

Op donderdag 11 april 2019 kregen de eigenaren van HashtagMaastricht, Michaël Daniëls en Denis Kurris, de kans om een preview te krijgen van hetgeen GLO'ART nu is en wil worden, en we moeten zeggen dat we gelijk bij de rode loper ontvangst verbaasd waren over wat er in de afgelopen jaren in Neerharen is neergezet, want het is niet minder dan “magnifiek” te noemen. GLO'ART is meer dan een openluchtgalerij of openluchtmuseum, het is een oase van rust waar je door het gebruik van subtiel geplaatste boxen, die rustgevende muziek spelen, op een manier van kunst kunt genieten die ongekend is voor de regio en misschien wel voor de wereld. GLO'ART is een belevenis waar men kunst op een unieke wijze kan beleven en er is op geen enkel moment het gevoel iets te “moeten”. Dit kunstpark is geen museum waar je onbewust ook langs de kunstwerken wordt geloodst die je eigenlijk niet wilde zien, GLO'ART laat de vrijheid.






Willy Gilissen als middelpunt

Middelpunt van dit park is eigenaar Willy Gilissen, een self-made man die ooit groot werd in de textielindustrie en die na jaren van hard werken een punt zette achter zijn loopbaan om te kunnen genieten van hetgeen hij verworven had. Al snel bleek het ondernemersbloed te kruipen waar het niet gaan kan en startte hij GLO'ART, een kunstpark verscholen in de bossen en een woonwijk in het Belgisch-Limburgse Neerharen. Nu, een jaar of vijf later, is GLO'ART groeiende en in juni 2019 zal er tijdens een meerdaags openingsfeest geklonken worden op de officiële opening van dit bijzondere project. We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe fantastisch GLO'ART daadwerkelijk is, óók voor personen die niets hebben met het beschouwen van kunst in een museum- of galerijsetting. GLO'ART is een ervaring die zijn weerga niet kent en tijdens de preview noemde menigeen dit kunstpark “misschien wel mooier dan TEFAF”.





Kosten noch moeite gespaard

Hetgeen wat van GLO'ART afspat is de liefde voor kunst en om deze in al zijn glorie over te brengen is er kosten noch moeite gespaard om alle kunstwerken de bescherming te bieden die zij nodig hebben, daarom zijn de schilderijen die buiten te zien zijn allemaal voorzien van hun eigen glazen vitrines met airconditioning, die de temperatuur per schilderij reguleren, maar ook nog eens beschermen tegen het zonlicht en misschien ook wel de bezoekers van het kunstpark. Mooie hiervan is dat dit soort uitingen bij GLO'ART niet overkomen als een zoektocht naar extra grandeur of een poging om rancuneus te zijn, maar als een noodzaak voor preservatie en preventie van hetgeen waar GLO'ART voor staat en dat is het vieren van de beeldende kunst in al zijn vormen. We hebben dit artikel niet voor niets de titel “GLO'ART is het snoepje dat het leven mooi maakt” gegeven, omdat dit uitgestrekte kunstpark pure levensverwennerij is, het leven als God in Frankrijk voor kunstliefhebbers en van mensen die oprecht van rust kunnen genieten.


Wij kunnen niet wachten

Wij kunnen niet wachten tot de officiële opening van GLO'ART, die minstens even opzienbarend en extravagant zal zijn zoals de preview die wij mochten bijwonen. Als je GLO'ART verlaat kan je niet anders dan dankbaar zijn dat iemand van dit project een levenswerk heeft gemaakt, want GLO'ART wat ben je mooi…


Denis Kurris en Michaël Daniëls



0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page